poniedziałek, 19 czerwca 2017

Wegańska tarta nadziana karmelem i czekoladą


Wegańska orzechowo - czekoladowa tarta

To chyba znowu trochę Snickers. Ale to już samo tak wychodzi, bo daktyle, kakao. Słodko, trochę słono, czyli super. Tarta jest miksem kilku przepisów które znam, lub znalazłem. Kruchy spód od tarty jest już sprawdzony i za każdym razem się nadaje. Nadzienie to trochę nowość, ale smakuje jak cudowne, ciągnące się krówki. Wykorzystałem zastygające masło z wiórek kokosowych i jeszcze trochę innych zdrowych tłuszczy. Nie ma tam też niezdrowego cukru, nie znajdziemy tam glutenu. Osobiście uważam, że na dobre ciasto potrzebne są te składniki, i uwielbia m co jakiś czas udowadniać sobie że bez tego też jest pysznie! 


przepis:
tortownica 18 cm

75 g daktyli zalanych wodą na kilka godziń
50 g masła orzechowego
15 g oleju kokosowego
120 g mąki (u mnie jaglana i ryżowa)
30 g orzechów ziemnych zmielonych na mąkę
łyżka kakao
ew. 2 łyżki wody
szczypta sody
szczypta soli

120 g wiórek kokosowych
100 g masła orzechowego
50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
6-7 namoczonych i odsączonych daktyli*
szczypta soli

80 g wiórek kokosowych
100 g czekolady (u mnie 70%)
50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
6-7 namoczonych daktyli*
szczypta soli

+posiekane orzeszki ziemne do dekoracji

Daktyle odsączamy, blendujemy z masłem i olejem na gładką pastę. Dodajemy resztę składników i ugniatamy 2-3 minuty. Gdy masa będzie zbyt zwarta dodajemy troszkę wody. Powinna być plastyczna i odchodzić od rąk, swobodna do wylepiania. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, daktylową masą wylepiamy spód i boki. Pieczemy przez ok. 15 minut do zarumienienia. Studzimy.
Wiórki kokosowe blendujemy w malakserze (lub w młynku do kawy albo w pojemniku blendera) na gładką i aksamitną pastę. Dodajemy masło orzechowe, olej, daktyle i sól - blendujemy do połączenia i uzyskania kremowej konsystencji. Wykładamy na spód, wyrównujemy i wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut, aż sama stężeje.
Z masą czekoladową robimy podobnie. Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy do zblendowanych wiórek, dodajemy resztę składników i miksujemy do kremowej konsystencji. Wykładamy na zastygniętą masę orzechową, obsypujemy orzeszkami i chłodzimy w lodówce przez noc. Przed podaniem wyciągamy 30-40 minut wcześniej, by ciasto lekko zmiękło. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz