czwartek, 29 czerwca 2017

Sernik z musem truskawkowym


Waniliowy sernik na spodzie z herbatników z musem truskawkowym

To aż grzech nie upiec sernika i nie sparować go z truskawką. Przecież on i ona tak do siebie pasują! I chociaż przetworzone truskawki nie smakują tak samo, na przykład dżem po który raczej nigdy nie sięgam, to tutaj mus jest ze świeżych, słonecznych, esencjonalnych. Sernik jest mocno zbity, słodki i waniliowy. Mus jest puszysty i świeży a spód to maślane, chrupiące herbatniki. No serio, to świetne trio! Bardzo polecam w sezonie.



tortownica 23 cm

200 g herbatników maślanych
100 g masła

w temperaturze pokojowej
400 g twarogu półtłustego
250 g serka śmietankowego 18-22% tłuszczu
100 ml śmietany 30-36% (kremówki)
4 jajka - roztrzepane
60 g proszku budyniowego wanilinowego lub skrobi ziemniaczanej
3-4 łyżki soku z cytryny
szklanka (200 g) cukru
szczypta soli

400 g truskawek - umytych i odszypułkowanych
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
330 ml śmietany 30-36% (kremówki) - mocno schłodzonej
ew. cukier puder do smaku
sok z połowy cytryny



Herbatniki kruszymy na pył. Wlewamy rozpuszczone masło i łączymy. W razie potrzeby dodajemy więcej masła, powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Wykładamy tym dno tortownicy z papierem do pieczenia, ugniatamy. Podpiekamy 10-15 w 180 stopniach, studzimy,
Sery i kremówkę umieszczamy w naczyniu i blendujemy na aksamitnie gładką masę. Dodajemy  budyń, sok z cytryny i sól, znowu blendujemy do połączenia. Następnie dosładzamy do smaku i dodajemy jajka. Blendujemy krótko, tylko do połączenia. W międzyczasie gotujemy sporą ilość wody w czajniku. Masę serową wylewamy na kruchy spód i wkładamy do piekarnika NAGRZANEGO do 180 stopni, Pod spodem umieszczamy blaszkę do której wlewamy wrzącą wodę. Sernik pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, lecz go nie otwieramy. Po 20 minutach lekko go uchylamy, po kolejnych 20 minutach sernik wyjmujemy. Studzimy.
Truskawki blendujemy na gładko z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Galaretkę i żelatynę zalewamy wrzątkiem tylko do przykrycia, mieszamy do rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do roztworu wlewamy trochę musu truskawkowego, mieszamy dokładnie i dodajemy do musu, łączymy dokładnie. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie w kilku turach bardzo delikatnie łączymy śmietanę z truskawkami. Wykładamy na sernik i odkładamy do stężenia na kilka godzin - najlepiej na noc.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz