wtorek, 12 stycznia 2016

Khao neeo mamuang - co to takiego?


Kokosowy ryż zapiekany z mango

na mleczku kokosowym, z mąką kokosową

Egzotycznie? Trochę. Marzył mi się ten tajski deser, ale troszkę inaczej. Bo czemu by nie poszaleć trochę w kuchni? :)

przepis:

60 g ryżu
50 ml mleka kokosowego i około 250 ml mleka lub 300 ml mleka kokosowego
50 ml mleka kokosowego
15 g mąki kokosowej
białko
słodzidło
kawałek mango
wiórki kokosowe
olej kokosowy

Ryż gotujemy na mlekach/mleku, studzimy.
Ugotowany ryż łączymy z pozostałym mlekiem kokosowym, dodajemy białko, mąkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejkiem kokosowym. Wykładamy warstwę ryżu, na to mango pokrojone w kawałki i przykrywamy kolejną warstwą ryżu. Posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 35-40 minut.


3 komentarze:

  1. Jenyyyyyy! Jakie to pyszne :)
    Zapraszam: http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś czuję, że mojemu Mężowi taki ryż by zasmakował, lubi wszystko co kokosowe.

    OdpowiedzUsuń