środa, 11 stycznia 2017

Kruszonkowiec kokosowy


Kruszonkowiec z masą kokosową i dżemem wiśniowo-porzeczkową 

Zimno na dworze, chodniki oblodzone a na poboczach szary, brudny śnieg. Gdy idziesz, patrzysz się pod nogi żeby się nie wywalić, ale tak czy siak to nastąpi. Nie można odróżnić dnia od nocy, komunikacja się opóźnia i każdy ma zły humor. Jak miło sobie ponarzekać...
Ale przynajmniej ciasto pyszne. Kruszonkowiec, bo spód jest zrobiony z kruszonki, i oczywiście góra też. Masa kokosowa to inspiracja ciastem, które było u nas bardzo dawno. Kwaśna warstwa to fajne przełamanie, przez co ciasto jest bardziej wyraziste!


przepis
zwykła blaszka

70 g masła - miękkiego
50 g cukru
220 g mąki
4 żółtka
szczypta sody, proszku do pieczenia i soli

200 g wiórek kokosowych
400 g jogurtu lub śmietany 18%
4 białka
150 g cukru

75 g masła
30 g cukru
90 g mąki

ok. 2 słoiczki kwaśnego dżemu (u mnie wiśnia i porzeczka)

Suche składniki mieszamy, dodajemy masło i żółtka, rozcieramy. Powstałą kruszonkę równomiernie rozrzucamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Podpiekamy w 180 stopniach aż się zarumienia. Studzimy.
Wiórki zagotowujemy w garnku z jogurtem często mieszając i studzimy. Białka ubijamy jak na bezę, dodajemy cukier łyżka po łyżce i miksując do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do wystudzonej masy kokosowej, delikatnie łączymy. 
Składniki na kruszonkę łączymy (można też zrobić swoją kruszonkę na oko).
Na spód wykładamy kwaśny dżem, na to masę kokosową, wyrównujemy. Posypujemy kruszonką i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Studzimy i chłodzimy w lodówki. Najlepiej smakuje zimne po nocy w chłodzie.




1 komentarz:

  1. Co za cudo *-* wygląda niesamowicie! skubałabym tę kruszonkę *O*
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń