piątek, 24 marca 2017

Wegańśkie mini serniczki bez pieczenia


Wegańskie mini serniczki na kukurydzianym spodzie z masą z kaszy manny nadziane powidłami

Bardzo elegancki deser, bardzo szybki i bardzo smaczny. Chrupiący spód wykonany z płatków i kremowa masa z kaszy manny, która rozpływa się w ustach. Zrobienie deseru zajmuje dosłownie 20 minut a do wykonania go potrzebne są prawie tylko podstawowe składniki. Na zdjęciu mój serniczek ma polewę z mleczka kokosowego, ale uwierzcie mi, że z daktylowym karmelem smakują obłędnie!


przepis:
4 foremki lub słoiczki

40 g płatków kukurydzianych
4 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
4 łyżki masła orzechowego lub oleju kokosowego
szczypta soli
2 łyżki mleka roślinnego

500 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
45 g kaszy manny lub kukurydzianej
słodzidło
2 łyżki oleju kokosowego

4 łyżki masła orzechowego lub dżemu
daktylowy karmel do podania
garść orzechów ziemnych

Foremki wykładamy folią aluminiową. Masło orzechowe i syrop podgrzewamy i mieszamy aż się połączą, dodajemy mleko. Płatki kruszymy i zalewamy mieszanką. Łączymy i umieszczamy na spodzie foremek, chowamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Kaszę gotujemy na mleku, słodzimy. Gdy będzie gęsta (odchodzi od ścianek) dodajemy olej i mieszamy. 
Do foremek wkładamy łyżkę masła lub dżemu. Wkładamy masę z kaszy i dociskamy. Chowamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. 
Przed podaniem wyjmujemy serniczki z foremek, układamy spodem na talerzyku i polewamy sosem.





3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentują. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają słodziutko *-* tylko ja bym wwaliła znacznie więcej masła orzechowego! (ale ja je wpierdzielam wszędzie, więc.... xd)

    OdpowiedzUsuń