środa, 19 kwietnia 2017

Bordowe fit ciasteczka (vegan&gf)


Wegańskie kokosowe ciastka z ciecierzycy z burakiem

Wielkanoc, dwa dni świąt, cały tydzień przygotować. Nie lubię tego, ale dobrze że już po wszystkim. Teraz trzeba jakoś odpocząć, ale i na to przyjdzie pora. Ale na razie trzeba wrócić do szkoły, spiąć się i przetrwać. Nadchodzą zmiany, w rodzinie i moim życiu. 
Ciastka z ciecierzycy na moim blogu już były. Uwierzcie, że przepyszne! Obiecałem sobie, że je powtórzę - tak więc są. W trochę innej wersji, w innym kolorze, ale tak samo pyszne. Wiórki kokosowe oraz chrupiący słonecznik przyjemnie się dopełniają, a żurawina wprowadza kwaśny akcent. Uwielbiam te ciastka za konsystencje, i za to że są tak niepozornie zdrowe! Może nadadzą się na poświąteczne detoksy?! :)

przepis:
ok 20 większych ciastek

280 g ugotowanej ciecierzycy
2 banany (ok. 150 g)
150 g ugotowanego lub upieczonego buraka
3 łyżki soku z cytryny
 20 g oleju kokosowego + do natłuszczenia blaszki
10 g mąki kokosowej
40 g mąki (u mnie jaglana)
słodzidło
3 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki ziaren słonecznika
szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Żurawinę i słonecznika siekamy. Banany, ciecierzycę, sok, olej i buraka blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąki oraz bakalie, mieszamy. Dosładzamy do smaku, dodajemy proszek, łączymy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy olejem. Łyżką wykładamy masę, delikatnie nadajemy kształt koła. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, potem włączamy termoobieg i pieczemy 5 minut. Wyjmujemy, studzimy i dopiero odklejamy od papieru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz