środa, 5 kwietnia 2017

Powrót do owsianki


Kokosowa owsianka z chia
z jabłkiem, jogurtem sojowym i masłem migdałowym

Płatki owsiane - mój blog - swą karierę zaczynał od śniadań. Na samym blogu znaleźć można kilkadziesiąt pomysłów na owsianki, "miseczkowe papki", placuszki i jednoporcjowe wypieki, sprawiające że każdy ranek jest wyjątkowy. Po kilku miesiącach przydałoby się dołączyć kolejne śniadanie do kolekcji! 
Przyznam, że to chyba najbardziej zwykłe śniadanie jakie mogłem wykonać. Pozornie niczym nie zachwycająca owsianka, ale uwierzcie mi, że nie jest wcale taka zwykła. Kremowa, kokosowa, zdrowa baza i lekkie dodatki które są jedynie dopełnieniem, a nie oddzielnym elementem.


przepis:
2 małe lub 1 większa porcja

60 g płatków owsianych
150 ml mleczka kokosowego + 300 ml wody
15 g wiórek kokosowych
15 g nasion chia
15 g mąki kokosowej (można również zastąpić wiórkami)
10 g oleju kokosowego
słodzidło do smaku

duże jabłko
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki jogurtu (sojowego)
łyżka masła orzechowego
wiórki kokosowe lub mak do dekoracji

Mleczko, słodzidło i wodę gotujemy w małym garnku, wrzucamy płatki, chia, olej, wiórki i mąkę. Gotujemy 5 minut ciągle mieszając i odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Można zrobić to wieczorem i odstawić na noc. Owsianka w tym czasie mocno zgęstnieje.
(Rano) podgrzewamy owsiankę. W międzyczasie jabłko kroimy w drobną kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Owsiankę przekładamy do naczynia, kładziemy kleksy jogurtu i przykrywamy jabłkiem. Dodajemy masło orzechowe i wiórki.
Cieszymy się pysznym porankiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz