sobota, 8 kwietnia 2017

Minimalizm drogą do pełni smaku


Kasza z suszonymi pomidorami, serem i śmietaną, z jajkiem sadzonym, oliwą i pestkami

Skomentuje to krótko - to przepyszny danie, smakuje przecudnie. Całość jest zaskakująca szybka w przygotowaniu a efekt zniewala. Ser, śmietana, pomidory, dwa rodzaje kasz. I płynne żółtko z oliwą tworzące wyjątkowy sos. 


przepis:
2 porcje

40 g kaszy jaglanej
40 g kaszy kuskus
5 suszonych pomidorów
2 łyżki śmietany 18%
25 g sera żółtego o łagodnym smaku (ementaler)
2 łyżki masła
szczypta soli i pieprzu

2 jajka (z zaufanego źródła) + łyżka oleju
2 łyżki oliwy
2 garstki pestek słonecznika

Kaszę jaglaną i kuskus gotujemy w ok 400 ml wody - musi nabrać papkowatej konsystencji. Pomidory siekamy i wrzucamy do kaszy. Dodajemy śmietanę, masło i starty ser - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka smażymy na oleju tak by były sadzone, starając się zachować płynne żółtko!
Na talerzu umieszczamy kaszę, polewamy oliwą i posypujemy słonecznikiem. Na wierzchu układamy jajko i posypujemy lekko pieprzem i solą.






1 komentarz:

  1. Cudem mam jajka (bo cudem mam kury xd) więc lecę po kaszę, a potem już prosto do kuchni!!!

    OdpowiedzUsuń