poniedziałek, 8 maja 2017

Fit roślinne snickersy w słoiku


Wegański deser a'la snickers w słoiczku
Orzechowa granola, nugat ryżowy, batatowy karmel i czekoladowy budyń ryżowy i orzeszki ziemne


przepis:
3 słoiczki

3 garście granoli (można zrobić z płatków owsianych, orzeszków, słonecznika, syropu klonowego i oleju kokosowego)

100 g ryżu ugotowanego na mocno sklejony (może być z "recykling")
słodzidło
2 łyżki soku z cytryny
banan
łyżka oleju kokosowego
100 ml mleka migdałowego (roślinnego)

3 łyżki mąki migdałowej
łyżeczka masła orzechowego
słodzidło

2 łyżki kakao
słodzidło
50 ml mleka roślinnego

100 g upieczonego batata
3 namoczone daktyle
30 ml mleka
łyżeczka masła orzechowego
szczypta soli

orzeszki ziemne

W słoiczki wkładamy tyle granoli, by przykryła dno. Ryż blendujemy na gładko, dodajemy banana, sok, olej oraz mleko, aż uzyskamy idealną, gładką, lekko płynną konsystencje. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę, masło i trochę dosładzamy, wkładamy po równo do słoiczków. Do drugiej części dodajemy kakao i mleko, również dosładzamy. Batata blendujemy z daktylami i masłem, mlekiem i solą na gładki mus. Połową przykrywamy warstwę orzechową, posypujemy orzeszkami i nakładamy warstwę czekoladową. Posypujemy orzeszkami i dodajemy resztę karmelu. Odstawiamy na noc do lodówki.





1 komentarz: