niedziela, 28 maja 2017

Zdrowe i wegańskie batony a'la Twix


Wegańskie i bezglutenowe zdrowe batoniki a'la Twix

Chrupiące ciastko, kremowy karmel i czekolada. To drugi już kultowy baton na blogu, którego odtworzyłem w zdrowej wersji. Chyba wszyscy znają historię rozłamu na dwie części, i spieranie się, który z nich jest lepszy?! Obiecuję, że mój serio dopędza je smakiem, i trudno wyczuć, że czegoś w nim brakuje. A jest porządnie wybrakowany! Nie ma laktozy, glutenu, cukru, niezdrowego tłuszczu i jaj. Nie wierzycie - sami spróbujcie! 


przepis:
ok. 10 sztuk

100 g mąki jaglanej
20-40 g mąki ziemniaczanej
30 g oleju kokosowego - rozpuszczonego
25 g syropu daktylowego
szczypta soli
szczypta sody

100 g namoczonych daktyli
50 g wiórek kokosowych
20 g oleju kokosowego
łyżka mąki kokosowej (ew. owsianej)
szczypta soli
(dodałem także 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej - zalegała w lodówce :))

50 g czekolady 70%
łyżka oleju kokosowego

Do mąki jaglanej dodajemy płynny olej i syrop, mieszamy. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną do uzyskania sztywnej, plastycznej i nieklejącej konsystencji. Małą keksówke wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, przecinamy na wąskie prostokąty - spód do batoników. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut - do zezłocenia. Studzimy
Wiórki mielimy na gładką pastę. Dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia. Wykładamy na batoniki i wkładamy do zamrażalki na 1-2 godziny - do stężenia masy. Po tym czasie ponownie kroimy w tym samym miejscu i dzielimy na batony. Czekoladę rozpuszczamy z olejem a następnie oblewamy batony. Chowamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz