wtorek, 16 maja 2017

Zdrowe wegańskie batoniki z kaszą jaglaną


Wegańskie roślinne batoniki bananowe z ziarnami

Jeden mały batonik a ile w nim dobrego? Słodka przyjemność, pyszne chrupanie, zastrzyk dobrej energii i niezła przekąska. Urozmaiciłem je, oprócz orzechów i słonecznika, w surową kaszę jaglaną! woje batoniki zabrałem w drogę, by sprawić przyjemność nie tylko sobie, ale i moim kompanom. 


przepis:

duży dojrzały banan
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
1 łyżka nasion chia zalana 3 łyżkami wody
garść pestek słonecznika
2 garście orzechów
2 łyżeczki oleju kokosowego
5 łyżek syropu klonowego lub daktylowego (ew. miodu czy cukru)
szczypta soli

Banana rozgniatamy, orzechy i pestki siekamy. Wszystkie składniki razem łączymy i zostawiamy na 10-15 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę w formę długiego i wąskiego prostokąta, mocno dogniatając. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, potem wyjmujemy, kroimy w batoniki lub w wybrane kształty i pieczemy jeszcze 15 minut. 
Gdy wystygną są gotowe do jedzenia. Można zjeść je jako batonik, lub zalać mlekiem lub jogurtem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz