środa, 8 lipca 2015

47 cytrynowe cacko


pieczony serniczek cytrynowy nadziany konfiturą rabarbarowo-cytrynową podany z arbuzem



Jestem zwycięzcą! Ten sernik był fenomenalny. Lekko kwaśny, czuć cytrynę. W konsystencji był super puszysty, ale nie jakiś rozlazły. Myślę, że gdyby podano mi go w jakiejś cukierni lub restauracji, byłbym zachwycony swoim wyborem. Kawałek niemożliwie słodkiego arbuza idealnie pasował do całości! Nic dodać, nic ująć. 

przepis:

250 g twarogu
1 jajko
1 łyżka budyniu (u mnie śmietankowy)
100 ml mleka
aromat cytrynowy
sok i skórka z połowy cytryny
nadzienie
słodzidło

Twaróg rozdrabniamy. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do formy połowę masy, kładziemy łyżkę nadzienia, przelewamy resztę masy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, następnie studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. 


Nareszcie pogoda daje żyć.




2 komentarze:

  1. Tak dawno nie jadłam sernika! Sama nie pamiętam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sernik musiał być serio pyszny, cytrynowe są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń