sobota, 16 stycznia 2016

Wegański chlebek bananowy


Wegański chlebek bananowy

Chodził za mną bardzo długo. Był na "to do" liście od początku założenia bloga.
I nadszedł jego czas. Nareszcie.
On się doczekał i ja się doczekałem.
W wielkim stylu - słodki, bananowy i wegański! Z migdałowym aromatem.
A w dodatku bardzo łatwy.

przepis:

1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki z migdałów SKWORCU
3 przejrzałe banany (350 g po obraniu)
3 łyżki siemienia lnianego zalanego 9 łyżkami wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
cynamon/kawa/kakao
ew. słodzidło

Suche składniki przesiewamy, dodajemy siemienia i rozgniecione banany. Łączymy, dolewamy ew. wody do konsystencji. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.




7 komentarzy:

  1. Naszła mnie ochota na chlebek bananowy :D
    Tym razem skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto było czekać, prawda? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek bananowy to absolutny hit, zawsze zajadam się nim ze smakiem - choć ja jadłam tylko wersję nie wegańską.

    OdpowiedzUsuń