czwartek, 10 marca 2016

Bardzo kokosowe crumble




(v)
Gruszka i jagody zapieczone pod kokosowym crumble
jogurt bałkański

Nie wiem czemu tak długo zabierałem się za jakąkolwiek kruszonkę. W sumie to bardzo się bałem że mi nie wyjdzie i zrobię tylko duży bałagan i w ogóle masakra. 
A tutaj takie zaskoczenie, że wyszło coś pysznego.
Tylko gruszka mogłaby być inna...

Dobrze, że po czwartku jest już piątek.

przepis:

20 g mąki kokosowej
15 g mąki 
10 g stałego oleju kokosowego
1 łyżka cukru
szczypta sody
2-3 łyżki mleka kokosowego 

gruszka
jagody

Gruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do foremki, posypujemy jagodami.
Do innej miseczki przesiewamy suche składniki, dodajemy olej i stopniowo mleczko. Rozcieramy w palcach na kruszonkę. Posypujemy przygotowane owoce, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut, uważając by kruszonka się nie przypaliła. 
Można po 10 minutach przykryć naczynie folią aluminiową.

2 komentarze:

  1. Jakie smakowite. Teraz sobie uświadomiłam że nigdy nie robiłam owoców pod kruszonką ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna się za to zabieram i nadal nie zrobiłam.
    Dzięki za przypomnienie.
    I jeśli zdobędę gruszki, to może tez zrobię jaglankę z chałwą. ;p

    OdpowiedzUsuń