niedziela, 13 marca 2016

Wegańskie gryczane gofry



(v)
Pietruszkowe gofry z kaszy gryczanej z dżemem malinowym, deserem i truskawkami

Dżem kradziony, deser sojowy - czekoladowy. Btw. bardzo dobry, z Rossmana, a kupiłem w promocyjnej cenie.

Bałem się ich jak nie wiem. Naleśniki były, placki też mi przecież wyszły. Ale placki miały banana, a on też coś tam niby daje. A poza tym, jest różnica między patelnią a gofrownicą i w ogóle. Ale wyszły, lepsze niz miły wyjść i jeszcze w całości. Może bym coś tam zmienił, może poprawił - ale minimalnie.

przepis:

60 g kaszy gryczanej niepalonej
100 g ugotowanej pietruszki
1 łyżeczka siemienia lnianego
50 ml wody po kaszy
1 łyżeczka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
cynamon
słodzidło

olej kokosowy*

Kaszę rano zalewamy szklanką wody. Wieczorem odsączamy i blendujemy z pietruszką. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Rano pieczemy w delikatnie natłuszczonej gofrownicy przez 8-9 minut.

*warto posmarować, bo jednak nie ma w cieście tłuszczu.

3 komentarze: