sobota, 23 lipca 2016

Krem z kremem. Nutella z kalafiora?



Kokosowy-śliwkowy krem jaglany z kalafiorowym kremem kakaowym i owocami

To było trochę szalone, wiem. Ale tyle rzeczy z tego kalafiora było, więc czemu by nie dodatek do owsianki, jaglanki, budyniu? A krem śliwkowy po prostu genialny. Kwaśny, słodki i gęsty. A może to raczej schłodzony budyń jaglany?
Generalnie, czy między nimi jest jakaś różnica? Ja pojmuje to tak. Budyń jaglany to ugotowana kasza zblendowana jeszcze gorąca, a krem to wystudzona kasza.

przepis na krem jaglany:

60 g kaszy jaglanej
200 g śliwek (najlepiej kwaśnych)
15 g mąki kokosowej
30 ml mleczka kokosowego
wiórki kokosowe
słodzidło

Kaszę jaglaną prażymy w garnku i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłą blendujemy z resztą składników i chłodzimy przez noc.

przepis na krem czekoladowy z kalafiora:
porcja na raz

120 g kalafiora ugotowanego i wystudzonego
10 g kakao
cynamon
sok z cytryny
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
słodzidło

Blendujemy na gładko i dodajemy do śniadania. Możemy użył jako zagęstnika do owsianki, jako dodatek na wierzch do placków lub pastę na kanapki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz