środa, 26 kwietnia 2017

Wegańskie i zdrowe batoniki Snickers


Fit batoniki a'la Snickers
z daktylowym karmelem i nugatem z fasoli

Połączenie czekolady, karmelu i orzechów jest cudowne. To nie dlatego, ze taka moda, o nie! Przecież ten baton to marka, tradycja, element naszej kultury. Nie sposób nie przygotować różnych wariacji na jego temat, tym bardziej, że jest bardzo "plastyczny" pod tym względem! Czy to tort, czy tarta, może deser? A może zwyczajnie niezwyczajny batonik?! Bez produktów zwierzęcych, bez niezdrowych cukrów, bez glutenu, ale za to z pełnią smaku.
Przepis znalazłem na True taste hunters i od razu mi się spodobał. Głównym odkryciem był tu nugat z fasoli. O konsystencji zbitej, lekko twardej a o smaku wcale nie podobnym do fasoli. Nie będę was oszukiwał - moje batoniki nie smakują dosłownie jak Snickers'y ale są ich cudowną alternatywą.


przepis:
ok. 10 sztuk

50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej z łyżką oleju kokosowego
lub
40 g oleju kokosowego
15-25 g syropu klonowego
30 g kakao
szczypta soli
łyżka stałego mleczka kokosowego lub wody

180 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki
70-100 ml syropu klonowego*
25 g oleju kokosowego
35 mąki kokosowej
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mleka kokosowego

140 g namoczonych daktyli
25 g masła orzechowego
50 g orzeszków ziemnych
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
+ 3 łyżki wody z moczenia

50 g gorzkiej czekolady łyżką oleju kokosowego
 lub
40 g oleju kokosowego
15-25 g syropu klonowego*
30 g kakao
szczypta soli
łyżka stałego mleczka kokosowego lub wody

Krótką keksówkę wykładamy folią aluminiową. Czekoladę rozpuszczamy z olejem aż będzie bardzo płynna (tak samo postępujemy gdy sami robimy spód) i wylewamy na blaszkę. Równo rozprowadzamy i wkładamy do zamrażalnika na kilka minut.
Fasolę dokładnie płuczemy. Blendujemy z resztą składników na gładką masę, ew. lekko dosładzamy. Wykładamy na stężałą czekoladę i odkładamy do lodówki.
Daktyle odsączamy z wody, dodajemy masło, sok i sól, blendujemy na gładką pastę. Dodajemy wodę by masa nie była aż tak gęsta. Wsypujemy orzeszki i mieszamy. Karmel z daktyli wykładamy na nugat, wyrównujemy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Czekoladę rozpuszczamy aż osiągnie lejącą się konsystencję (lub robimy tak z olejem) i równo rozprowadzamy na wierzchu. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie batony kroimy. Przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówce).

*syrop klonowy można zastąpić miodem lub niepłynnym słodzidłem dodając odpowiednio więcej płynów




2 komentarze:

  1. Bardzo smakowite! Zdjęcia też bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często spotyka się właśnie tego typu przeróbki słodyczy (zdrowe/wegańskie itp, no a przynajmniej "niby"), Tobie faktycznie się to udało i wyglądają cudnie *-*
    pozdrawiam cieplutko
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń