niedziela, 4 czerwca 2017

Wegańskie i zdrowe (bez)cukierki


Wegańskie zdrowe cukierki kokosowe

Czasami warto podejść do sprawy z innej strony, pomyśleć o kimś innym, zrobić coś by ktoś inny był szczęśliwy. Choć moim zdaniem to my jesteśmy najważniejsi w swoim życiu, to nie zaszkodzi poświęcić się. Może dla spokoju, może dla zapomnienia, dla dobra. Zapominając o tym, możemy stracić coś ważnego, w gorszym przypadku - kogoś. To może źle się skończyć.
Ciągnie mnie ostatnio do słodyczy, oj tak. Zdrowo podchodząc do sprawy słucham swojego organizmu, ale trochę go oszukuje. Nie odmawiam sobie słodkich przekąsek, ale dodatkowo przemycam w nim zdrowe produkty a rezygnuje z białego cukru. Efektami dzielę się też z rodziną, która - czasami bez pełnej świadomości składu! - chętnie się nimi zajada. Choć są kokosowe i w ciemnej czekoladzie nie przypominają Bounty. Konsystencją bardziej podchodzą pod Michałki Kokosowe, ale są jedyne w sowim rodzaju!


przepis:
ok. 25 sztuk

cukierki
120 g rozgotowanego, ostudzonego ryżu (z obiadu)
120 g ugotowanej ciecierzycy
dojrzały banan (ok. 100 g)
10 namoczonych daktyli
15 g rozpuszczonego oleju kokosowego
70 g wiórek kokosowych
30 g mąki kokosowej
łyżka gęstego mleczka kokosowego
15 g mąki migdałowej (lub innej orzechowej)
15 g masła orzechowego
aromat waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
ew. słodzidło

polewa
40 g bezmlecznej czekolady
łyżka oleju kokosowego
łyżka gęstego mleczka kokosowego
wiórki kokosowe do obtoczenia

Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy. Połowę odkładany gdy będą w formie mąki, resztę blendujemy na masło kokosowe. Wszystkie składniki na cukierki razem łączymy i blendujemy na gładko, ewentualnie dosładzamy. Masa powinna być gęsta. Foremkę (lunchbox lub keksówkę) wykładamy folią aluminiową, do środka przekładamy masę, wyrównujemy. Wkładamy do zamrażalnika na 1-2 godziny. Po tym czasie kroimy w kształt cukierków, wyjmujemy i układamy na blaszce, chowamy na czas przygotowania czekolady.
Czekoladę rozpuszczamy z olejem i mleczkiem w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania aksamitnej i płynnej, lejącej się czekolady. Zmrożone cukierki zanurzamy w czekoladzie lub oblewamy łyżką. Posypujemy wiórkami i chowamy do zamrażalnika na kilkanaście minut, aż czekolada stężeje. Przechowujemy w pojemniczku w lodówce.





1 komentarz: