poniedziałek, 10 lipca 2017

Beza Pavlova z porzeczkami


Beza Pavlova z kokosową bitą śmietaną i porzeczkami

Beza to bez wątpienia wyjątkowy deser. Chrupiąca skórka która skrywa miękkie, puszyste nadzienie -  niczym chmurka. Na pewno słodka. Do tego kwaśne porzeczki, które stanowią idealne przełamanie i dodają wyrazu. I obowiązkowo bita śmietana, to nieodłączny element! Chociaż trochę nietradycyjnie, bo z kokosowym posmakiem. Taak, to wyjątkowy deser!




przepis:

6 białek (300 g) 
300 g cukru białego drobnego Diamant
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka octu 
szczypta soli

330 ml śmietany 30-36%  (kremówki) - schłodzonej przez noc
puszka mleczka kokosowego o dużej zawartości kokosa - schłodzonego przez noc
sok z połowy cytryny
1 utrwalacz do śmietany 
2-3 łyżki cukru pudru Diamant

2 szklanki białej porzeczki
1 szklanka czerwonej porzeczki
3 łyżki cukru pudru Diamant (lub do smaku)
1 łyżka mąki kokosowej/owsianej lub bułki tartej

ew. mięta do dekoracji

Białka w temperaturze pokojowej lekko ubijamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do momentu aż będą puchate ale jeszcze nie aż tak sztywne. Dodajemy cukier Diamant - łyżka po łyżce, za każdym razem bardzo dokładnie miksujemy. Gdy dodamy całą porcję cukru delikatnie przesiewamy mąkę, miksując na najmniejszych obrotach. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia jeden lub więcej blatów.  Wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i suszymy z termoobiegiem przez 2-3 godziny. Jeśli beza zacznie się rumienić, zmniejszamy temperaturę. Studzimy zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.
Mocno schłodzone mleczko kokosowe otwieramy, wyjmujemy twardą część mleczka kokosowego (mi wyszło 300 g) uważając, by nie zmieszać jej z wodą koksową. Dodajemy schłodzoną kremówkę i ubijamy razem, dodajemy sok z cytryny, cukier puder Diamant i utrwalacz. Ubijamy aż śmietana będzie gęsta o wykładamy na ostudzoną bezę.
Umyte porzeczki mieszamy z cukrem pudrem Diamant i mąką. Wykładamy na wierzch śmietany, ew. dekorujemy miętą. Podajemy od razu, lecz dzięki utrwalaczowi śmietana nie rozmacza bezy i świetnie smakuj także po nocy w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz