Biała i czerwona porzeczka pod orzechową kruszonką z margaryną Optima Omega 3
Uwielbiam przebywać w towarzystwie bliskich mi osób. Uwielbiam celebrować wspólny czas, urozmaicać go o różne przyjemności. Na przykład pikniki - świeże powietrze, łono natury i pyszne jedzonko! Tu trzeba już wybrać, który argument najbardziej do nas przemawia. I chociaż pogoda początku lipca nie umożliwia zbytnio wylegiwania się na słońcu, to nie przeszkadzała porzeczkom, które zarumieniły się wzorowo. Kwaśne owoce, słodka kruszonka i chrupiące orzechy. To coś, co warto zrobić nie tylko na piknik!
przepis:
6 niedużych słoiczków
100 g margaryny Optima Omega 3
180 g mąki pszennej
60 g obranych orzechów laskowych i włoskich
100 g cukru
szczypta soli
6 garści białej porzeczki
6 garści czerwonej porzeczki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
+margaryna Optima Omega 3 do wysmarowania foremek
Orzechy blendujemy na mąkę w młynku do kawy lub malakserze, można także posiekać bardzo drobno lub rozbić tłuczkiem. Powstałą mączę umieszczamy w misce z miękką margaryną Optima Omega 3, mąką pszenną, cukrem i solem, rozcieramy w palcach na kruszonkę. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę zimnej wody. Odstawiamy.
Porzeczkę myjemy, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wkładamy do wysmarowanych margaryną Optima Omega 3 słoiczków, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25 minut - do złocistego koloru!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz