sobota, 8 lipca 2017

Drożdżówki z czerwoną porzeczką i krusoznką


Drożdżówki z czerwoną porzeczką i chrupiącą kruszonką

Kolejna propozycja, która doskonale sprawdzi się na pikniku. Bułeczki idealnie nadają się do zabrania - nie są brudzące oraz nie przeszkadza im wysoka temperatura. I oczywiście zawsze świetnie smakują! Dobrze dopieczone, miękkie ciasto, ze smugami z kwaśnej czerwonej porzeczki i wykończone chrupiącą kruszonką. Takie drożdżówki, jakie zawsze chciałem zrobić!


przepis:
ok. 10-12 sporych bułek

ciasto
560 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
2 duże jajka
20 g świeżych drożdży
80 g cukru
100 g margaryny Optima Omega 3 - roztopionej
1/2 łyżeczki soli

nadzienie
ok. 2 szklanki czerwonej porzeczki
pół szklanki cukru
1 łyżka margaryny Optima Omega 3
1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka
100 g margaryny Optima Omega 3 - miękkiej
50 g cukru
100 g mąki pszennej

Mąkę mieszamy w misce z solą, robimy wgłębienie w które wkruszamy drożdże i część cukru. Zalewamy je ciepłym mlekiem i delikatnie mieszamy z odrobiną mąki, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (i nasz rozczyn zacznie się lekko pienić). Następnie dodajemy resztę mleka, jajka, cukier i wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut aż będzie gładkie i elastycznie, będzie odchodziło od rąk, pod koniec dodając roztopioną margarynę Optima Omega 3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misce obsypanej mąką w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (trwa to ok.1,5 h). 
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczkę podgrzewamy w garnuszku z cukrem i margaryną Omega Optima 3 aż się zagotuje, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaną w ok. 1/4 szklanki zimnej wody i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty, następnie studzimy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę, i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką by się nie kleiło. Smarujemy nadzieniem, jeżeli jest go zbyt dużo to nie wykorzystujmy całego. Następnie zwijamy w ścisły rulon wzdłuż krótszego bogu i kroimy na równe kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut aż lekko podrosną.
Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki rozcieramy w palach aż powstanie kruszonką, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub łyżeczkę lodowatej wody.
Wyrośnięte drożdżówki obficie posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut - do zezłocenia. Można posypać cukrem pudrem, ale i bez niego są pyszne. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz