poniedziałek, 10 lipca 2017

Deserowe serniczki podwójnie czekoladowe


Musowe serniczki na zimno podwójnie czekoladowe
na czekoladowym spodzie, z białą czekoladą i polewą kakaową

Małe desery mają w sobie urok. Bardzo je lubię, bo są mniej zobowiązujące, i jakby wyrzuty po tym mniejsze ;). Są wytworne i eleganckie. I można w nich przemycić tyle smaków. 
Tu zdecydowałem się połączyć czekoladę. Trochę gorzkiej, trochę białej. Współgra świetnie w serowym musie, delikatnym i puszystym. Nie mogło także zabraknąć spodu, który jest tu chrupiącym elementem przyjemności. Niczego tu nie brakuje, o nie!



przepis:
4 małe foremki/kokilki

spód
3 garście płatków kukurydzianych
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki słonecznika
20 g gorzkiej czekolady - rozpuszczonej
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła - rozpuszczonego
1-2 łyżki cukru pudru Diamant 

mus sernikowy
150 g serka śmietankowego 18-22% tłuszczu
80 g białej czekolady
2 łyżki mleka w proszku (w formie pyłku)
200 ml śmietany 30-36% (kremówki) - schłodzonej przez noc.
50 g cukru pudru Diamant
2 łyżeczki żelatyny

polewa
60 g masła lub oleju kokosowego - rozpuszczonego
30 g kakao (lub więcej)
2 łyżki cukru pudru Diamant - lub do smaku
2 łyżki śmietany 30-36% (kremówki)
lub
inna ulubiona polewa czekoladowa, rozpuszczona czekolada

Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Płatki kukurydziane kruszymy, łączymy z wiórkami, słonecznikiem, rozpuszczoną czekoladą, rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem Diamant by powstała konsystencja mokrego piasku. W razie potrzeby dodajemy więcej oleju lub wiórek kokosowych. Wykładamy foremki, mocno dociskamy i chowamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem Diamant, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody, białą czekoladę rozpuszczamy i lekko studzimy. Serek śmietankowy mieszamy z mlekiem w proszku, dodajemy białą czekoladę i ostudzoną żelatynę. Delikatnie dodajemy ubitą kremówkę. Masę przekładamy do foremek i chowamy do lodówki na 5-6 godzin a najlepiej na całą noc. Gdy dobrze stężeją, serniczki wyjmujemy z foremek i układamy na talerzykach.
Rozpuszczone masło łączymy z kakao, cukrem pudrem Diamant i kremówką. Powinna powstać lejąca, gęsta konsystencja. W razie rozwarstwienia dodajemy więcej kakao lub mleka. Powstałą polewą polewamy desery i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz