piątek, 19 czerwca 2015

26 indie w słoiku

halawa z rodzynkami, bananem, daktylami i cynamonem

Kolejne śniadanie z tych, które wyglądają jak kupa źle, a smakują wyśmienicie.
Ogólnie, to do następnego piątku królować będą u mnie słoiczki i miseczki a w nich płatki i owsianki.Szkoda mi będzie w wakacje 'marnować' śniadań na takie szybkie smakołyki, wolę dłużej koczować w kuchni!  :D

Słyszałem o tym hinduski specjale dużo wcześniej, ale nie przemawiał on do mnie. Jednak prawie czarny od dojrzałości banan czekający na mnie wymusił na mnie to danie. Dzięki bananie!
W ostatnim tygodniu kasza manna ma u mnie branie z tego co widzę, jest naprawdę bardzo, bardzo uniwersalna! Tutaj sprawuje się bardzo smacznie, słodko. Musiałem dodać dużo soku z cytryny. Warto ją zjeść jako deser, oraz wyśmienite śniadanie.

*przepis: 

50g kaszy manny
łyżka masła
cynamon 
250 wody 
średni banan 
sok z cytryny
miód do smaku
rodzynki i daktyle

W garnuszku roztapiamy masło, podsmażamy na nim kaszę, aż zacznie wydobywać z siebie charakterystyczny zapach i lekko się przyrumieni. Wlewamy stopniowo wodę (z sokiem) cały czas energicznie mieszając. Dodajemy rozgniecionego widelcem banana i miód. Kasza będzie gotowa jak zacznie odchodzić od ścianek. Na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone daktyle.


Dzisiaj mam bierzmowanie. Trzeba będzie przesiedzieć 2 godziny w kościele, na niewygodnej ławce. Na dodatek jest chłodno. Później kolacja z rodziną. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 

18 komentarzy:

  1. całkiem smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak o niej zapomnisz, to nie zepsuje Ci dnia :) Trzymam kciuki! Daj znać jak było :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze chyba wszyscy wiemy i musimy się liczyć z tym, że o niej nie da się zapomnieć :(

      Usuń
  3. Uwierz - to wygląda baaaardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Nawet nie zabrałem pierwszego słoiczka, który okazał sie być za duży XDD

      Usuń
  4. Uwielbiam halawę :) Muszę sobie znowu zaserwować takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega ale przepis taki specyficzny że pewnie by mi nie wyszła jakbym chciała zrobić XDD

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham halawę nad życie, jednak strasznie dawno jej nie jadłam. Dzięki, że mi przypomniałeś, muszę na dniach zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak patrzę na składniki, to wiem, że smakowało to super ;)
    A halawę miałam robić już kilka razy, ale jakoś do tej pory się nie złożyło :P

    OdpowiedzUsuń
  10. "Dzięki bananie!" - made my day ;D
    A jakie imię wybrałeś?

    OdpowiedzUsuń