sobota, 2 kwietnia 2016

Fasolowe grubasy


Fasolowe placki orzechowe z pomarańczą i bananem

Z białej fasoli i z masłem orzechowym.

Bo skoro są ciasta, są gofry, to czemu nie placki? Fasola znowu mnie nie zawiodła. 
Te są bardzo grube i zwarte. Mogą konkurować z cukiniowymi, jak nic!
Cieszę się, że babci zostało dużo strączka po zupie! XD

przepis:

150 g ugotowanej białej fasoli
25 g mąki pełnoziarnistej
jajko
30 g masła orzechowego
30 ml mleka
szczypta sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzidło

Fasole miksujemy z jajkiem na gładką masę, dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy z obu stron na małym ogniu pod przykryciem.

4 komentarze:

  1. Placki z fasoli są super, ale spróbuj z ciecierzycy! Te wymiatają dopiero :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudnie wyglądają :D I znów popisowa para!

    OdpowiedzUsuń
  3. Można wiedzieć od jakiego producenta mąki pełnoziarnistej używasz? Kompletnie nic mi z niej nie wychodzi, może to po prostu wina konkretnej mąki i spróbuję z inną. Jestem zachwycona blogiem! :)

    OdpowiedzUsuń