niedziela, 3 kwietnia 2016

Różowy wypiek - z burakiem!



Buraczano - bananowe ciasto fasolowe z cukrem pudrem i tahini

Z mąką kokosową

Bo burak i tahini to super połączenie.
A ciasto powstało bardzo przypadkowo, bo najpierw miało być brownie. Ale okazało się, że jednak coś poszło nie tak, coś zmieniłem i coś tam wrzuciłem. I uznałem, że nie warto tego psuć. I warto było zostawić. Smak, kolor, konsystencja. I jak tu nie kochać fasolowych wypieków?

przepis:

150 g białej fasoli
80 g banana
80 g ugotowanego buraka
jajko
25 g mąki kokosowej*
szczypta sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzidło

Wszystkie składniki razem blendujemy i przelewamy do foremki. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.

*u mnie 1:1 ze zwykłą, bo się kokosowa skończyła :(

4 komentarze:

  1. Ten kolor jest genialny ♡♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor bardzo pozytywny :) Codziennie zajadam się burakami z tahini, czy surowe czy podgotowane- niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takiego połączenia musiało powstać coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor marzenie! *.* Buraki pasują do wszystkiego, a do tahini i banana to już w ogóle.:)

    OdpowiedzUsuń