czwartek, 7 kwietnia 2016

Kokosowy jagielnik na raz




(v)
Bananowo - kokosowy jagielnik na kokosowym spodzie z pomarańczą moro

Gdy tylko zobaczyłem taki przepis u Natalii, to kusiło mnie, żeby zrobić coś takiego. 
Już nawet raz spróbowałem, ale nie miałem mąki kokosowej, więc nawet nie spodziewałem się, że wyjdzie cokolwiek. Ale teraz... teraz to co innego. Teraz było idealnie!

*przepis:

spód
25 g suszonych daktyli (zalanych 40 ml wrzątku)
5 g wiórek kokosowych
7 g mąki kokosowej
20 g zmielonych płatków owsianych

masa
40 g kaszy jaglanej (ugotowanej w szklance wody)
60 g banana
20 g mąki kokosowej
5 g wiórek kokosowych
słodzidło

Daktyle mieszamy z resztą składników. Powinna wyjść plastyczna, gęsta masa. Wykładamy nią dno naczynka wyłożonego papierem do pieczenia.
Kaszę blendujemy z bananem, dodajemy wiórki i mąkę. Masa powinna być bardzo gęsta. Wykładamy na owsiany spód, dociskamy i wyrównujemy. Chłodzimy przez noc.


1 komentarz: