sobota, 9 kwietnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem i z fetą po wegańśku


(v)
Naleśniki z kaszy gryczanej ze szpinakiem i tofu

Czyli jak zweganizować coś typowego nie wege. Co prawda, w moim domu nie jada się naleśników ze szpinakiem, rzadko też w ogóle na wytrawnie. I w sumie, to nie przepadam za naleśnikami ze szpinakiem i fetą. Ale olśniło mnie. I wyszło coś fantastycznego!
I gdyby ktoś się upierał, to na talerzu dostrzec można kamienie z trawą posypane większą ilością trawy :P

przepis:

60 g kaszy gryczanej niepalonej
250 ml wody
sól, pieprz, oregano, zioła
olej

150 g mrożonego szpinaku
100 g tofu
ząbek czosnku
sos sojowy, pieprz, zioła, przyprawy

Kaszę na noc zalewamy wodą. Rano wodę odlewamy do szklanki. Kaszę miksujemy i dolewamy wody do konsystencji (mi wyszła cała). Doprawiamy, i odstawiamy na około godzinę. 
Na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki.
Cierpliwie, smażą się inaczej niż takie zwykłe - trochę dłużej.

Szpinak rozmrażamy, dodajemy czosnek, doprawiamy. Dodajemy tofu i chwile podgrzewamy.

Naleśniki nadziewamy przygotowanym farszem i zwijamy w ulubiony sposób. 

8 komentarzy:

  1. ile Ci wyszlo tych naleśników z 60 gr kaszy? duże czy raczej takie malutkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawde? na zdjęciu nie widac tylu, ale to chyba jakies malutkie, nie takie na całą patelnie ?

      Usuń
    2. Na zdjęciu widać 5, na tyle starczyło mi farszu. Więc resztę zjadłem z samym ketchupem, a przepis podałem z moimi zmianami ;)

      Usuń
    3. a te naleśniki to duze wyszły? kurcze musze sproobowac, chyba pojde zalac tą kasze! bo chyba gdzies mam :D

      Usuń
    4. a placuszki "pancakes" można tak zrobic? tylko troche gesciejsze ciasto przygotowac? cięzko zmiksowac taka kasze? dales okolo 1 szklanki wody po odsaczeniu i w czasie miksownia dolaes?

      Usuń
    5. no normalne wyszły :P a na placki tutaj jest przepis http://platki-owsiane.blogspot.com/2016/03/gryczane-placki-weganskie.html

      Usuń