niedziela, 14 lutego 2016

7/7 Sernik z BURAKA!




Buraczany sernik pomarańczowy z sosem kakaowym

Może jestem dziwny, może to szalone.
Ale przyznajcie, że kolor ma piękny. A smak, ahhh. Chyba najlepszy sernik.
Idealne podsumowanie. W sam raz na walentynki.

przepis:

200 g twarogu
150 g puree z buraka
15 g budyniu (czekoladowego)
skórka otarta z 1 pomarańczy
jajko
cynamon
słodzidło

Ser przecieramy przez sito lub mielimy. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Przelewamy do formy i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszamy ją do 150 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim sernik a po około 20 minutach lekko go uchylamy.Chłodzimy przez noc. 


4 komentarze:

  1. Wow ! Odważnie. Ja jeszcze nie przekonałam się do niektórych warzyw na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z buraka? tego jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń