sobota, 20 lutego 2016

(v) Curry z pomarańczą


Wegańskie curry z kotletami sojowymi, ciecierzycą, cebulą, pieczarkami, brokułem i pomarańczą

Curry to chyba jedna z moich ulubionych potraw. Szczególnie biorąc pod uwagę to, że można je zrobić takie, jakie się chce, i zawsze wyjdzie smaczne i rozgrzewające, 
Zamarzyło mi się, że moje curry tym razem będzie tropikalne i egzotyczne. Musiało więc być kwaśne, dlatego zdecydowałem się, ze dodam do niego pomarańczę! Efekty był rewelacyjny.

przepis:

3 - 4 kotlety sojowe*
4 większe różyczki brokuła
ok. 70-100 g ugotowanej ciecierzycy
mała (czerwona) cebula
4-5 pieczarek
1 pomarańcza + ew. 1/3 soku 100 % pomarańczowego
50 ml mleka (kokosowego)

olej kokosowy
przyprawy (curry, ostra i słodka papryka, czosnek, pieprz, sól, sos sojowy)

Kotlety zalewamy wrzątkiem wymieszanym z sosem sojowym, pieprzem, curry i ostrą papryką. Następnie kroimy je jak kurczaka - w kostkę lub w paski. Brokuła gotujemy. Pieczarki obieramy i kroimy. Pomarańczę kroimy na pół, jedną połówkę filetujemy, z drugiej wyciskamy sok.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pieczarki, lekko solimy i dusimy. Następnie wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Dorzucamy ciecierzycę, brokuła, kotlety sojowe i zalewamy sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i dorzucamy wyfiletowaną pomarańczę. Doprawiamy, dolewamy mleczko i gotujemy przez chwilę.
Podajemy z ryżem.

3 komentarze: