środa, 24 lutego 2016

Azjatycki makaron soba na różowo


Makaron soba w słodko-kwaśnym sosie
z pieczarkami, burakiem i zielonym groszkiem

Spontaniczne dania są chyba najsmaczniejsze. Im więcej dziwnych rzeczy się ze sobą połączy, tym większą satysfakcję dają. Uwielbiam eksperymenty.

przepis:

makaron soba
1 duży upieczony burak
5 pieczarek
5-6 łyżek zielonego groszku z puszki
1 łyżka miodu
2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, chili, sok z cytryny, sos sojowy
olej kokosowy

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Buraka kroimy w paski lub w kawałki, pieczarki w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy. Podlewamy trochę wodą, pieprzymy, solimy. Wrzucamy buraka i chwilę podsmażamy. Następnie w szklance łączymy miód, ocet, sok z cytryny, sos sojowy i odrobinę wody. Wlewamy na patelnie, dodajemy makaron oraz groszek (ja zostawiłem trochę do dekoracji). Mieszamy, doprawiamy, podajemy. 


4 komentarze:

  1. genialny, uwielbiam buraki- wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam makaronu z burakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, ale mała uwaga nie chiński, a japoński makaron ;-)

    OdpowiedzUsuń