piątek, 13 maja 2016

Drugie wcielenie chałki - PB&J



Dżemowy, malinowy pudding z chałki nadziany masłem orzechowym

Tosty francuskie mi nie wyszły. Ale za to pudding to inna sprawa. Kwaśno-słodka chałka i masło orzechowe w środku - klasyka. A najlepsza i tak jest ta chrupiąca skorupka.

przepis:

85 g czerstwej chałki
jajko
1/3 szklanki mleka
1-2 łyżki dżemu (kwaśnego)
słodzidło

30 g masła orzechowego

Chałkę kroimy w kostkę. Jajko miksujemy z dżemem i mlekiem. Pieczywo mieszamy połową masy i odstawiamy na kilka minut. Przekładamy do nasmarowanego masłem naczynka połowę chałki, dodajemy masło orzechowe i przykrywamy kolejną warstwą pieczywa. Na wierzch wylewamy resztę masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. 

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda! Chętnie zamieniłabym tosty francuskie na takie danie ;)

    OdpowiedzUsuń