sobota, 14 maja 2016

Kopytka z marchewki



(v)
Marchewkowe kopytka podsmażone na oleju kokosowym z gruszką

Z puree marchewkowym i mąką kokosową

Nie wiem czemu, ale myślałem że nic z tego nie wyjdzie. W sumie to marchew ugotowałem po to, by zrobić ciasto marchewkowe, ale jednak koncepcja się zmieniła i oto są.
Słodkie, marchewkowe i przyjemnie chrupiące!

przepis:

150 g puree z marchewki
30 g mąki
10 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki kokosowej
1 łyżeczka siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wrzątku
cynamon
słodzidło

olej kokosowy

Puree łączymy z siemieniem, przesiewamy mąki i łączymy łyżką. Zaczynamy zagniatać ciasto ręką, i jeżeli to potrzebne podsypujemy delikatnie mąką kokosową. Elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę lub całą noc. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy cienki wałek, lekko go spłaszczamy i tniemy kluski.
Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy kluski, chwilkę smażymy z obu stron na złoty kolor.

**

Krem z kukurydzy podany z groszkiem ptysiowym
Naleśnik "rajski" z serkiem homogenizowanym, bounty, wiórkami kokosowymi i ciasteczkami kokosowymi z sosem malinowym

PANKEJK manufaktura - polecam. Miła obsługa, fajne wnętrze. Jedzenie też bardzo smaczne. Zawsze chciałem spróbować kremu z kukurydzy! 

6 komentarzy: