środa, 11 maja 2016

Marchewkowe pralinki



(v)
 Kokosowo - kawowe praliny marchewkowe z ciecierzycy, gruszka

Z puree marchewkowym, mąką i mleczkiem kokosowym i kawą tiramisu SKWORCU

Kocham jeść praliny na śniadanie. Są pyszne, bardzo sycące(!) i do tego wyglądają powalająco. 
Mąka kokosowa i ciecierzyca zaskoczą mnie pewnie nie raz.

*przepis:

120 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
130 g puree z marchewki
30 - 35 g mąki kokosowej
2 łyżeczki gęstego mleczka kokosowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cynamon
sok z cytryny
słodzidło

wiórki kokosowe, kakao, cynamon, kawa

Ciecierzycę blendujemy z puree na gładką masę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, ew. dosypując więcej mąki. Powinna powstać bardzo gęsta, plastyczna masa, z której bez problemu można formować kuleczki. 
Praliny obtaczamy w wiórkach, kakao lub kawie i chłodzimy przez noc w lodówce.


2 komentarze: